Ceyhun Atıf Kansu Cad. 1263.Sok 1/6, 06520
Balgat-Çankaya / Ankara TÜRKİYE
Sorununuz ile ilgili mesajınızı bize iltebilirsiniz.
Çalışma saatlerimizde sizlerle tanışmaktan mutluluk duyarız. Lütfen randevu alınız.
Ceyhun Atıf Kansu Cad. 1263.Sok 1/6, 06520
Balgat-Çankaya / Ankara TÜRKİYE
Sorununuz ile ilgili mesajınızı bize iltebilirsiniz.
Çalışma saatlerimizde sizlerle tanışmaktan mutluluk duyarız. Lütfen randevu alınız.
Bireyler ya da kurumlar arasındaki arsa, arazi, daire, ev, apartman gibi taşınmazlara ilişkin mevzuat hükümlerini kapsayan hukuk dalı gayrimenkul hukuku olarak adlandırılmaktadır. Gayrimenkul hukuku istihkak davaları, tapu ve tescil davaları, kamulaştırma davaları, kira bedeli tespiti ve tescili gibi davalardaki uyuşmazlıkların çözümlenmesini sağlamaktadır. Günümüzde mülkiyete ve taşınmazlara ilişkin uyuşmazlıklar oldukça sık meydana gelmektedir. Bundan dolayı gayrimenkul hukuku, diğer hukuk branşlarıyla da ilişkili olarak oldukça önemli bir konumdadır. Gayrimenkul hukukuna ilişkin temel oluşturan uyuşmazlık türleri genel olarak arazi, konut, bina, tarla ve benzeri gayrimenkul davalarını kapsamaktadır. Genel anlamda gayrimenkul hukukuna dair taşınmazlarla ilgili sık karşılaşılan davaları şöyle sıralamak mümkündür:
Eşya hukukunun oldukça önemli bir parçasıdır. Bu anlamda eşya hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların büyük çoğunluğu gayrimenkul hukuku kapsamındadır. Detaylı mevzuat düzenlemeleri ve diğer hukuk dallarıyla ilişkisiyle gayrimenkul hukuku, yerine göre oldukça karmaşık bir hal alabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda, alanında uzman bir avukattan destek almak hak kayıpları yaşamamak adına önemlidir.
Gayrimenkul hukukuna ilişkin davalar çoğunlukla Asliye Hukuk Mahkemesi’nin görev alanına girmektedir. Ancak görevin dava şartlarından olmasından dolayı her uyuşmazlık için ayrı ayrı değerlendirme yapmak gerekmektedir. Gayrimenkul hukukuna ilişkin davaların yetki bakımından da bir değerlendirmeye tabi tutulması gerekmektedir. Bu anlamda, söz konusu davaların büyük çoğunlukla dava konusu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açıldığı görülmektedir.
Tapu iptali ve tescili davaları, mülkiyet hakkına ilişkin davalardır. Tapu iptali ve tescili davalarında genel anlamda hukuka aykırı bir düzenlemenin düzeltilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır. İstihkak davasının, taşınmazların başkalarınca haksız olarak işgal edilerek kullanılması durumlarında açıldığı görülmektedir. Kamulaştırmaya ilişkin işlemlerde herhangi bir uyuşmazlık oluşması durumunda ise gayrimenkul hukukuna ilişkin kamulaştırma davaları açılmaktadır. İzaley-i şuyu davaları ise iki ya da daha fazla ortağın bulunduğu taşınır veya taşınmaz mallardaki ortaklığın giderilmesi amacıyla açılmaktadır.
İcra ve İflas Hukuku Kişiler arasında herhangi bir nedenle oluşmuş olan borcun ödenmemesi durumunda, alacaklının ne şekilde borcunu alabileceğine ilişkin konuları düzenleyen
Gayrimenkul Hukuku Bireyler ya da kurumlar arasındaki arsa, arazi, daire, ev, apartman gibi taşınmazlara ilişkin mevzuat hükümlerini kapsayan hukuk dalı gayrimenkul hukuku